For en kveld! For en forfatter!
Onsdag 8. november ble det satt ny og grundig publikumsrekord i bokbad i Lillestrøm. Når billettene til bokbad med Lars Mytting ble lagt ut i sommer gikk det kort tid før alle var revet bort.
Onsdag 8. november ble det satt ny og grundig publikumsrekord i bokbad i Lillestrøm. Når billettene til bokbad med Lars Mytting ble lagt ut i sommer gikk det kort tid før alle var revet bort.
Onsdag 8. november ble det satt ny og grundig publikumsrekord i bokbad i Lillestrøm. Når billettene til bokbad med Lars Mytting ble lagt ut i sommer, gikk det kort tid før alle var revet bort.
Lillestrømbibliotekene flyttet da arrangementet til salen Universet i Lillestrøm Kultursenter, men det gikk ikke lang tid før Universet også var for lite for Mytting. Så da ble det satset stort, og selve Teatersalen med 600 seter ble booket! Og det var jammen bra, for interessen har vært overveldende. Full sal, venteliste og til og med forsøk på salg av falske gratisbilletter.
Og at dette var en kveld vel verdt å delta på, tror vi at alle som var til stede er enige i. Scenen var pyntet og dekorert etter alle kunstens regler og midt på tronet en gammel hestekjerre utlånt av Marit Sandbraaten på Lørenfallet. Kvelden begynte med to marsjer av fremført av orkesteret Lilus fra Lillestrøm kulturskole. Musikantene er i alderen fra 10-18 år, og spiller fiolin, bratsj og cello.
Elevene ønsket Mytting velkommen med en halling i fra distriktet vi bor i og «Ringnesen», en kjent reinlender fra hans hjemtrakter.
Og så kom Mytting endelig på scenen! Han og Lillestrømbibliotekets bokbader Elisabeth K. Johansen inntok hestevogna for en hjertevarm samtale om skriving, ideprosess og Hekne-trilogien Søsterklokkene, Hekneveven og Skråpånatta. Han kunne fortelle at de fleste av bøkene og ideene hans kommer fra at han ser for seg personer. Og så skriver han, og skriver om igjen, og igjen- det er mye som ikke passer inn i det han skriver akkurat nå, og det legges til side til det han kaller «delebiler» - et utrykk lånt av Levi Henriksen, som kanskje passer inn et annet sted - også i disse bøkene er det hentet ting som ikke passet inn i det som ble skrevet tidligere. Og noen ord er også pønsket ut bare i hans eget hode.
Historien om søsterklokkene kom litt uti skrivingen. Planen var egentlig en mer konvensjonell slektshistorie, men så kom han over dette sagnet om søsterklokkene igjen- og gikk gradvis inn i sagnene og søsterklokkene og heknesøstrene. Og det er tatt inn veldig mye sagn, historiske hendelser og historiske personer inn i fortellingene. Hvor mye som er sant og hvor mye som er funnet på kan være vanskelig å vite, for Mytting er veldig overbevisende i skrivingen sin. Mytting sa selv at tonen og språket i bøkene må han finne hver gang, for det er ikke alltid karakterene passer inn i den stemningen han ønsker å få fram. Han sammenlignet det med å lære å spille et nytt instrument hver gang.
Hekne-triologien er mange ting: en storslagen slektssaga, en beretning om Norges historie og utvikling og et stort litterært verk. Ikke minst er det også et vell av inngående kunnskap om ting leseren kanskje ikke visste man var interessert i – blant annet Norges mest detaljerte beskrivelse av våpen. Mytting sa selv at han likte godt selv å gå dypt inn i detaljene, og at det passet godt til personene han skriver om. Detaljkunnskapen bringer Mytting nærmere tiden han skriver om og minner om tiden, menneskene og deres håndtering av utfordringene da. Han foretrekker å gå ut og kjenne på ting og snakke med folk og heller sjekke opp detaljene etterpå.
Da gjenstår det å takke for at dere alle ville dele denne kvelden med oss. Takk til publikum som møtte opp, takk til alle som satt hjemme, takk til Lillestrøm Kultursenter for leie av sal og scene, takk til Lillestrøm kulturskole for flott musikk, takk til Bokhandler Beth og Norli Lillestrøm for boksalg til alle som ønsket, takk til Marit Sandbakken for utlån av ulik pynt til scenen, takk til ansatte ved biblioteket som pynta, sjaua og fiksa, haket av i innslipp, kjørte strømming både her og der og ryddet opp etterpå. Og ekstra varm takk til Lars Mytting for å sette alvorlig sterk rekord i publikumsoppslutning.
Takk til deg og takk for bøkene dine!
Lillestrømbibliotekenes gave til Lillestrøms befolkning! Tre flotte opplevelser, gratis, på én gang!
I dag, 16.11, ble det kjent at Lillestrømbibliotekene er blant fem nominerte til Norsk Biblioteksforenings gjeve pris - årets bibliotek.
Bokbadet med Lars Mytting 8. november flyttes til Teatersalen på Lillestrøm kultursenter etter rekordstor pågang.
Lillestrøm kommune skal for andre gang arrangere en nasjonal kulturkonferanse. Årets tema er "Var dette verdt å få med seg? Kvalitet i kulturopplevelser og kuratering".
I år arrangeres Litt av en fest - Nedre Romerike litteraturfestival for første gang! To uker stappfulle med litteraturarrangement fra Nittedal i nord til Enebakk i sør.
I dag fyller Lillestrøm bibliotek 1 år og prosjektleder Henning Mongstad og biblioteksjef Sølvi Tellefsen deler her sine tanker om året som har gått.
Da vi spurte våre lokalpolitikere om de kunne dele lesetips kom det inn MASSEVIS av ulike bøker - og flere er på vei. Er det noen underlige funn? Vel- kanskje det som er lett å glemme. Politikerne i vår kommune er helt vanlige mennesker!
11. september er det kommune- og fylkesvalg, og du kan forhåndsstemme på biblioteket fra 10. august.
Juryen har talt, og vinneren er kåret: Lillestrøm kommune er Norges kulturkommune de neste to årene.
Her har du noe å glede deg til på den andre siden av sommeren og det igjen går mot kaldere og mørkere stunder. Du kan reservere billett nå ved å klikke på linkene.
Fra og med 26. juni til og med 20. august er det sommeråpningstider på Lillestrømbibliotekene. Vi ønsker alle en nydelig sommerferie om det er på fjellet, ved havet eller i storbyen!
Maja Lunde og Lisa Aisato i samtale med Elisabeth K. Johansen om deres felles, men også respektive utgivelser.
I år skal voksne også få være med på Sommerles-moroa! Registrere alt du leser/lytter til i løpet av sommeren i vårt Sommerles-skjema, og bli med i trekningen av flotte premier.
1. juni braker det løs! Lillestrømbibliotekene inviterer alle barn i 1. til 7. klasse i Lillestrøm kommune med på Norges kuleste lesekampanje som varer fra 1. juni til 31. august.
23. mai møter du Sofi Oksanen på Lillestrøm bibliotek i samtale med Ragnhild Malfang fra Lillestrøm bibliotek.
Hils på Lillestrømbibliotekene! Hver uke reiser vår besøksbibliotekar, Kari, rundt i kommunen og leverer og henter bøker, lydbøker og filmer hos våre hjemmelånere. Selv om de selvfølgelig setter pris på tilgang til bibliotekets samling, mistenker vi at de setter enda mer pris på besøk av vår blide kollega. La oss bli litt bedre kjent med Kari!
Seks bibliotek, ni bibliotekarer og 1300 andreklassinger. Det er tid for «Hva gjemmer boka?»!
Lillestrømbibliotekene har de siste årene fått mye oppmerksom for sine aprilspøker. I fjor gikk saken om Lillestrømbibliotekene som nudistbibliotek viralt i sosiale medier. Årets aprilspøk om vindmøller på taket ble også fort delt på sosiale medier og kom på trykk i Romerikes Blad.
Påsketid er krimtid! Nedenfor finner du bibliotekar-Annes beste krimtips.
Du kan nå booke Lillestrøm biblioteks møterom hjemmefra via den digitale løsningen Bookup.
Uansett om du skal på fjellet eller stranden må du ha med deg lesestoff! Sørg for at du får lånt alt du trenger før påskeferien.
Hver mandag kl 18.00 skjer det ulike ting i naturens tegn på scenen i biblioteket.
Hils på Lillestrømbibliotekene! Det er ikke mange bibliotek i Norge som har en egen spillbibliotekar, men det har vi! Håkon er nyutdannet bibliotekar som skal hjelpe oss å levle opp våre spillkunnskaper. Her er 4 kjappe om han.
I Litterært pusterom tar vi tilbake høytlesning for voksne. Det krever ingen forberedelser, alt du trenger å gjøre er å møte opp! Oppstart 2. mars.