
Litteratur som felles opplevelse
I Litterært pusterom tar vi tilbake høytlesning for voksne. Det krever ingen forberedelser, alt du trenger å gjøre er å møte opp! Oppstart 2. mars.
Litterært pusterom Foto: Siri Ann Gabrielsen
I Litterært pusterom tar vi tilbake høytlesning for voksne. Det krever ingen forberedelser, alt du trenger å gjøre er å møte opp! Oppstart 2. mars.
Litterært pusterom Foto: Siri Ann Gabrielsen
Kan du huske følelsen du fikk når Espen Askeladd fikk trollet til å skjære over sin egen mage? Gispet du høyt, syns du det var ekkelt eller ble du redd? Som barn er lesing en felles aktivitet du gjør sammen med foreldre, besteforeldre eller en lærer. Sammen kan dere undre dere over teksten og snakke om den. Alle de umiddelbare følelsene og opplevelsene blir delt i øyeblikket. Når vi endelig har lært å lese selv slutter vi med denne sosiale lesingen og lesing blir en ensom aktivitet.
Likevel har mange av oss en trang til å snakke om litteraturen. Som voksen fortsetter vi å dele leseopplevelser med andre, for eksempel ved å delta i en lesesirkel eller i en diskusjon med venner. I en tradisjonell lesesirkel leser du alene og snakker sammen om boka etterkant. Den umiddelbare leseopplevelsen du delte med andre som barn er borte. I Litterært pusterom derimot skjer lesing og reflektering i samme stund og møter teksten der og da i et felleskap.
I Litterært pusterom tar vi tilbake den sosiale høytlesning! Alt du trenger å gjøre er å møte opp. I rolige omgivelser deler leselederen ut kopier av en novelle eller en kort tekst som leses høyt for deltakerne. Underveis stopper vi opp og deler tanker som oppstår. Om du ikke ønsker å si noe, kan du bare lytte.
I Litterært pusterom har vi god tid til å tenke rundt teksten og la innholdet synke inn. Det er i pusterommene i høytlesningen at magien skjer. En felles opplevelse av en tekst med samtaler underveis åpner teksten og gir den en dypere mening. Her kan du dele dine umiddelbare tanker, refleksjoner eller følelser.
Lesemetoden har fått navnet Shared Reading. Denne metoden ble først tatt i England. Metoden er nå tatt i bruk i mange bibliotek, også i Norge
Litterært pusterom varer i en og en halv time. Vi setter av en times tid til novellen. Den siste halve timen er det et dikt som danner utgangspunkt for tolkning og samtale. Bibliotekaren, som fungerer som leseleder, deler ut ark med en utvalgt novelle. Leselederen leser høyt og stopper underveis og så snakker vi om det vi har lest.
Det krever ingen forberedelser, alt du gjør trenger er å gjøre er å møte opp! Oppstart 2. mars. Hver torsdag kl. 13.00-14.30 på Lillestrøm bibliotek.
Lillestrømbibliotekenes gave til Lillestrøms befolkning! Tre flotte opplevelser, gratis, på én gang!
I dag, 16.11, ble det kjent at Lillestrømbibliotekene er blant fem nominerte til Norsk Biblioteksforenings gjeve pris - årets bibliotek.
Onsdag 8. november ble det satt ny og grundig publikumsrekord i bokbad i Lillestrøm. Når billettene til bokbad med Lars Mytting ble lagt ut i sommer gikk det kort tid før alle var revet bort.
Bokbadet med Lars Mytting 8. november flyttes til Teatersalen på Lillestrøm kultursenter etter rekordstor pågang.
Lillestrøm kommune skal for andre gang arrangere en nasjonal kulturkonferanse. Årets tema er "Var dette verdt å få med seg? Kvalitet i kulturopplevelser og kuratering".
I år arrangeres Litt av en fest - Nedre Romerike litteraturfestival for første gang! To uker stappfulle med litteraturarrangement fra Nittedal i nord til Enebakk i sør.
I dag fyller Lillestrøm bibliotek 1 år og prosjektleder Henning Mongstad og biblioteksjef Sølvi Tellefsen deler her sine tanker om året som har gått.
Da vi spurte våre lokalpolitikere om de kunne dele lesetips kom det inn MASSEVIS av ulike bøker - og flere er på vei. Er det noen underlige funn? Vel- kanskje det som er lett å glemme. Politikerne i vår kommune er helt vanlige mennesker!
11. september er det kommune- og fylkesvalg, og du kan forhåndsstemme på biblioteket fra 10. august.
Juryen har talt, og vinneren er kåret: Lillestrøm kommune er Norges kulturkommune de neste to årene.
Her har du noe å glede deg til på den andre siden av sommeren og det igjen går mot kaldere og mørkere stunder. Du kan reservere billett nå ved å klikke på linkene.
Fra og med 26. juni til og med 20. august er det sommeråpningstider på Lillestrømbibliotekene. Vi ønsker alle en nydelig sommerferie om det er på fjellet, ved havet eller i storbyen!
Maja Lunde og Lisa Aisato i samtale med Elisabeth K. Johansen om deres felles, men også respektive utgivelser.
I år skal voksne også få være med på Sommerles-moroa! Registrere alt du leser/lytter til i løpet av sommeren i vårt Sommerles-skjema, og bli med i trekningen av flotte premier.
1. juni braker det løs! Lillestrømbibliotekene inviterer alle barn i 1. til 7. klasse i Lillestrøm kommune med på Norges kuleste lesekampanje som varer fra 1. juni til 31. august.
23. mai møter du Sofi Oksanen på Lillestrøm bibliotek i samtale med Ragnhild Malfang fra Lillestrøm bibliotek.
Hils på Lillestrømbibliotekene! Hver uke reiser vår besøksbibliotekar, Kari, rundt i kommunen og leverer og henter bøker, lydbøker og filmer hos våre hjemmelånere. Selv om de selvfølgelig setter pris på tilgang til bibliotekets samling, mistenker vi at de setter enda mer pris på besøk av vår blide kollega. La oss bli litt bedre kjent med Kari!
Seks bibliotek, ni bibliotekarer og 1300 andreklassinger. Det er tid for «Hva gjemmer boka?»!
Lillestrømbibliotekene har de siste årene fått mye oppmerksom for sine aprilspøker. I fjor gikk saken om Lillestrømbibliotekene som nudistbibliotek viralt i sosiale medier. Årets aprilspøk om vindmøller på taket ble også fort delt på sosiale medier og kom på trykk i Romerikes Blad.
Påsketid er krimtid! Nedenfor finner du bibliotekar-Annes beste krimtips.
Du kan nå booke Lillestrøm biblioteks møterom hjemmefra via den digitale løsningen Bookup.
Uansett om du skal på fjellet eller stranden må du ha med deg lesestoff! Sørg for at du får lånt alt du trenger før påskeferien.
Hver mandag kl 18.00 skjer det ulike ting i naturens tegn på scenen i biblioteket.
Hils på Lillestrømbibliotekene! Det er ikke mange bibliotek i Norge som har en egen spillbibliotekar, men det har vi! Håkon er nyutdannet bibliotekar som skal hjelpe oss å levle opp våre spillkunnskaper. Her er 4 kjappe om han.