Meråpent på Skedsmokorset er dessverre ute av drift ut onsdag.

  • samefolketsdag
  • Bilde: Samenes flagg

    Lihkku beivviin! | Gratulerer med dagen!

    Lihkku beivviin! betyr "gratulerer med dagen!" på nordsamisk. 6. februar er samenes nasjonaldag og da passer det bra å løfte frem samisk litteratur!

    Bilde: Samenes flagg

    I anledning Samenes nasjonaldag 6. februar setter vi søkelys på samisk skjønnlitteratur. Litteratur skrevet av minoriteter blir ofte oversett, og vi ønsker å komme med noen spesielt leseverdige bøker skrevet av forfattere med samisk bakgrunn eller som har samisk tematikk. Alle utgivelsene har til felles at de er satt til et samisk lokalsamfunn der menneskene tvinges til å gi slipp på sin kulturelle bakgrunn.

    Minoriters usynnligjøring

    Tharaniga Rajah debuterte med «Det er lenge til skumring» på Samlaget i 2018. Rajah, som har tamilsk bakgrunn, trekker paralleller på hvordan minoriteter usynliggjøres i den norske samtidslitteraturen. Med denne boka er hun et motstykke til hva vi vanligvis får servert. I boka møter vi en mor og en datter som lever i et fremtidsdystopisk Norge der samene trues av etnisk rensning. Det er en dyster skildring av hvordan minoriteter systematisk undertrykkes av den norske nasjonalstaten. En viktig bok som trekker paralleller mot den systematiske forskjellsbehandlingen av samene, men også undertrykkingen av minoriteter i ulike land.

    Skogsame

    Mats Jonsson er en svensk illustratør og tegneserieskaper. Den grafiske tegneserieromanen «Da vi var samer» ble utgitt i norsk oversettelse i 2023. Her utforsker Jonsson hvorfor farfaren skjulte at han var skogsame og sin egen samiske identitet. Det er en sår, utforskende og rørende skildring av hvordan en samisk familie måtte gi slipp på identitet og levesett på som følge av assimileringspolitikken til den svenske staten.

    Sapmitrilogien

    Ann-Helén Laestadius er en nord-svensk forfatter fra Kiruna. «Stjålet» og «Straff» er de to første bøkene i Sapmitrilogien som omhandler hvordan konflikter oppstår i det svenske lokalsamfunnet mellom svensker og samer. «Stjålet» handler om ni år gamle Elsa som opplever at en av reinkalvene hennes blir drept. Det er en skildring av hvordan konflikter på lokalt nivå skaper store skillelinjer mellom svensker og den samiske befolkningen i et nord-svensk lokalsamfunn. Den andre boka «Straff» handler om hvordan en samisk søskenflokk blir tvunget til å gå på nomadeskole. Den svenske assimileringspolitikken skildres på skremmende vis, der barna blir nektet å snakke samisk og straff er dagligdags.

    Bli med å feire Samenes nasjonaldag med prisbelønte forfatter Kathrine Nedrejord

    Kathrine Nedrejord bokbades av Elisabeth Kjensli Johansen onsdag 5. februar kl. 18.00 på Lillestrøm bibliotek. Det vil du ikke gå glipp av!

    Kilder: Forlagene Gyldendal, Samlaget og Aschehoug, Sølvberget kulturhus og biblioteks intervju med Tharaniga Rajah ved Jan Inge Sørbø, NRK.no anmeldelse av «Det er lenge til skumring» v/Knut Hoem NRK.

    Lihkku beivviin! | Gratulerer med dagen! tilbys av

    Andre tilbud

    Historisk påfyll med lokalhistorisk vri

    Bilde: Skip foto: Anders Beer Wilse

    Har du en forfatter inni deg som vil ut? Ønsker du å nedtegne erfaringer og fortellinger fra ditt eget liv? Eller er du rett og slett nysgjerrig på om du har en rik onkel i Amerika? I 2025 inviterer Lillestrøm bibliotekene til flere tilbud med lokalhistorisk forankring, både som kurs, foredrag og oppsøkende tilbud.

    Nyttårsforsett trenger ikke være kjedelig!

    Bilde: Konsert på bibliotekscenen

    Nytt år, nye muligheter. I år slår vi et slag for å bruke biblioteket enda mer!