• Litteratur som felles opplevelse. Bli med på Litterært pusterom
 • Litterært pusterom Foto: Siri Ann Gabrielsen

  Litteratur som felles opplevelse

  Litterært pusterom Foto: Siri Ann Gabrielsen

  Hvorfor slutter vi å lese høyt for hverandre?

  Kan du huske følelsen du fikk når Espen Askeladd fikk trollet til å skjære over sin egen mage? Gispet du høyt, syns du det var ekkelt eller ble du redd? Som barn er lesing en felles aktivitet du gjør sammen med foreldre, besteforeldre eller en lærer. Sammen kan dere undre dere over teksten og snakke om den. Alle de umiddelbare følelsene og opplevelsene blir delt i øyeblikket. Når vi endelig har lært å lese selv slutter vi med denne sosiale lesingen og lesing blir en ensom aktivitet.

  Likevel har mange av oss en trang til å snakke om litteraturen. Som voksen fortsetter vi å dele leseopplevelser med andre, for eksempel ved å delta i en lesesirkel eller i en diskusjon med venner. I en tradisjonell lesesirkel leser du alene og snakker sammen om boka etterkant. Den umiddelbare leseopplevelsen du delte med andre som barn er borte. I Litterært pusterom derimot skjer lesing og reflektering i samme stund og møter teksten der og da i et felleskap.

   

  Høytlesning for voksne

  I Litterært pusterom tar vi tilbake den sosiale høytlesning! Alt du trenger å gjøre er å møte opp. I rolige omgivelser deler leselederen ut kopier av en novelle eller en kort tekst som leses høyt for deltakerne. Underveis stopper vi opp og deler tanker som oppstår. Om du ikke ønsker å si noe, kan du bare lytte.

  I Litterært pusterom har vi god tid til å tenke rundt teksten og la innholdet synke inn. Det er i pusterommene i høytlesningen at magien skjer. En felles opplevelse av en tekst med samtaler underveis åpner teksten og gir den en dypere mening. Her kan du dele dine umiddelbare tanker, refleksjoner eller følelser.

   

  Shared Reading-metoden

  Lesemetoden har fått navnet Shared Reading. Denne metoden ble først tatt i England. Metoden er nå tatt i bruk i mange bibliotek, også i Norge

  Litterært pusterom varer i en og en halv time. Vi setter av en times tid til novellen. Den siste halve timen er det et dikt som danner utgangspunkt for tolkning og samtale. Bibliotekaren, som fungerer som leseleder, deler ut ark med en utvalgt novelle. Leselederen leser høyt og stopper underveis og så snakker vi om det vi har lest.

  Det krever ingen forberedelser, alt du gjør trenger er å gjøre er å møte opp! Oppstart 2. mars. Hver torsdag kl. 13.00-14.30 på Lillestrøm bibliotek.

  Litteratur som felles opplevelse tilbys av