• Rumpemysterier
 • Bibliotekar med to bildebøker

  Boktips | Rumpemysterier

  Bibliotekar med to bildebøker

  Påske, tiden for marsipan, krim og selvsagt rumper!

  I Agatha Christies ånd, på en måte

  "Hvem rumpet brunosten?" av Erlend Loe og Kim Hiorthøy

  Rumper er alltid gøy, i hvert fall for barn! Vi voksne har en tendens til å bli avstumpet med årenes løp og vokse av oss rumpehumoren. Jeg tør påstå at «Hvem rumpet brunosten?» er morsom for store og små. Ja, kanskje litt ekstra morsom for store?

  Von Kvantums gaardsmeieri lager verdens beste brunost! Når kongen hører om denne fantastiske brunosten så bestiller han en bit. Lisen von Kvantum får den høytidelige oppgaven å frakte osten med tog til kongen. Lisen gjør sitt aller beste for å vokte brunosten på nattoget, men midt på natten sovner hun på sin vaktpost. Når hun våkner oppdager hun til sin store forskrekkelse at «osten har blitt utsatt for seriøs rumping.». Hvem er det som har gjort noe så forferdelig!? Kongen setter sin gode venn, og verdens beste detektiv, Kriminalbetjent Fluffenberg på saken!

  Erlend Loe og Kim Hiorthøy er radarparet bak Kurt-bøkene og det er et gledelig gjensyn når de gir seg ut på en parodi av klassisk krim. Billedboken er tull og fjas fra ende til annen. Vi voksne ler av referansene til Agatha Christie og barna ler av rumpene. Hvis boka har en bakside så er det litt langtekkelig i intervjusekvensene, i hvert fall for barn. Her kan man med fordel hoppe over noen av sidene uten at det ødelegger for historien. Hvis du stusser over hvem som utførte rumpingen så får vi altså svaret, men du skal jammen være god hvis du klarer å gjette deg til svaret.

  Japansk kultur for de små

  "Detektiv Rumpe" av Troll

  Detektiv Rumpe er en moderne billedbokklassiker i Japan og har endelig funnet veien til Norge. I likhet med Sherlock Holmes har Detektiv Rumpe også en gjenkjennelig hatt og en følgesvenn som han løser mysterier sammen med. Til forskjell fra Sherlock så er Detektiv Rumpe en rumpe, eller ansiktet hans er en rumpe?

  Den lille godtebutikken har blitt utsatt for et ran og Detektiv Rumpe, sammen med sin trofaste følgesvenn hunden Brun, blir tilkalt for å løse mysteriet. Her er det spor og gåter som du kan løse sammen med Detektiv Rumpe. Boken er den perfekte kombinasjonen av fortelling og myldrebok. Det er labyrinter du må følge med fingeren, du må lete etter de rette kombinasjoner av farger og former, og du må se nøye etter på bildene for å finne den skyldige.

  Illustrasjonene er lekne og fargerike. Det er mange morsomme detaljer og referanser til japansk kultur og mat. Oppfølgeren «Detektiv Rumpe: den forsvunne regnebuediamanten» er allerede oversatt til norsk og den er like god som første bok!

  Anbefalt av Sara Beskow

  Boktips | Rumpemysterier tilbys av

  Andre tilbud

  600 personer var det plass til inne i teatersalen på Lillestrøm kultursenter. Etter pågangen å bedømme burde vi hatt plass til noen hundre til. Sånn går det når Odin Helgheim og Victor Sotberg kommer på besøk til Lillestrømbibliotekene - attpåtil med en splitter ny bok i Edelmotserien!

  Er du student eller elev på videregående skole og jobber med en oppgave? Lurer du på hva som skal til for å skrive en god fagtekst?

  Strømmen bibliotek

  Lillestrøm bibliotek ble åpnet august 2022 og et nytt bibliotek i Skedsmo senter åpner høsten 2024. Nå står Strømmen for tur!

  2. april ble det kunngjort at Lillestrømbibliotekene, Lillestrøm er nominert til Norsk Bibliotekforening avd. Vikens bibliotekpris.

  Lillestrømbibliotekekene har gleden av å presentere et nytt prosjekt som tar sikte på å øke fødselstall og sørge for stabil tilvekst av lånere. Gjennom midler fra EU er vi et av flere pilotbibliotek som er plukket ut til å ha vår egen sædbank i biblioteket, basert på bidrag fra egne lånere.

  Fra og med 2. april utvider vi åpningstidene på Lillestrøm bibliotek.

  Påskeegg i gresset

  Vi ønsker alle en riktig god påske med en god krimbok i den ene hånda og en deilig marsipanbit i den andre!

  Bibliotekar foran bokutstilling

  8. mars er den Internasjonale kvinnedagen og Lillestrøm bibliotek har valgt å markere norsk kvinnehistorie gjennom en rekke arrangement i hele mars.

  Kunnskapsformidler Taran

  Hils på Lillestrømbibliotekene! Taran er det nyeste tilskuddet til Lillestrømbibliotekene. Endelig har vi fått vår egen kunnskapsformidler. Hun skal jobbe med alt fra grunnleggende digitale ferdigheter, studieteknikk til informasjonssøk og kildekritikk.

  De to mest lånte bøkene i 2023

  Enda et leseår er omme og det er like spennende hvert år å se hva som topper utlånslisten på Lillestrømbibliotekene.

  Foto: © Jo Straube / Nobel Prize Outreach

  Våren 2024 Lillestrøm bibliotek en ny arrangementsrekke kalt "Fredskafé", hvor vi tre ganger i halvåret setter fokus på et nytt land, krig eller konflikt.

  Det er aldri for tidlig å begynne å lese for babyen din! Er du hjemme i barselpermisjon, kan BibloBaby være noe for deg.

  Bibliotekar foran bokhylle

  Lillestrøm bibliotek tilbyr nå en lesesirkel der vi leser faglitteratur, ikke skjønnlitteratur.

  Pressreader på nettbrett

  Med PressReader kan du lese aviser og blader fra mer enn 100 land på nettbrett, mobil og fra din egen datamaskin.

  Norske hytter står ubrukt mer enn 300 dager av året, men likevel bygges det stadig nye hytter. Hvordan bør hyttepolitikken være i fremtiden? Hvordan skal vi bedre utnytte hyttene våre? Og trenger vi i det hele tatt flere?