• Kulturkonferanse 2024 oppsummering
  • Takk for besøket | Lillestrøm kulturkonferanse 2024

    14. november arrangerte Lillestrømbibliotekene en nasjonal kultur- og klimakonferanse. Lillestrømbibliotekene satte sammen personer og innslag som til sammen presenterte ulike perspektiver, aktuelle rapporter og forskningsartikler.

    Lillestrøm kommune har vedtatt at FNs bærekraftsmål skal være en grunnmur i kommunens arbeid og planer og styre valgene som tas. Arbeidet mot et mer bærekraftig samfunn er i kommunal sektor ofte tydeligere forankret i andre deler av kommunen enn kultur. Lillestrømbibliotekene ville derfor sette et sterkere fokus på dette i form av en nasjonal konferanse. Konferansen hadde tittelen Kan kulturen redde klimaet? - eller kan klima ødelegge kulturen

    Kultur kan være klimafiendtlig. Kulturopplevelser innebærer ofte mye reising, stor logistikk som kan legge beslag på fellesarealer og inngangspenger som ekskluderer flere fra å delta. Men kunst og kultur er også det som kan vekke bevissthet. En klimaplan leses av noen nokså få, men en roman, en sang, et teaterstykke, et maleri, en dans, et dikt, en film, et tv-program kan nå ut til både enkeltindivider og store folkemasser. Kultur gir oss andre perspektiver, andre motivasjoner, annen kunnskap og kan endre hvordan vi handler.

     

    Konferanse dagprogram

    Fellessesjonen ble innledet med høytlesning av billedboka Verden sa ja, skrevet og illustrert av Kaia Dahle Nyhus, før kommunedirektør Trine Wikstrøm ønsket velkommen. Deretter ble det en samtale på tvers av generasjonene når biolog og professor Dag O. Hessen møtte klimaaktivist Penelope Lea. De samtalte om hvilke klimautfordringer vi egentlig står ovenfor. Selv om det var mange alvorlige temaer endte likevel samtalen med en følelse av håp - Så lenge vi engasjerer oss kan endringer skje og vi kan stanse deler av utviklingen. Men hvordan jobbe med det i kultur?

    Neste post stilte spørsmål om hvordan kommunene jobber på kulturfeltet og kulturaktørene skal tilpasse seg nye krav. Her ble det presentert nye rapporter fra Telemarksforskning og Kulturdirektoratet. Etterpå ble det en samtale ledet av Julie Forchhammer om de ulike funnene. Her var det tydelige forskjeller både i funn og i mandat, og det tydeliggjorde at man er avhengig av hvilken politikk som føres for å kunne prioritere bærekraft. Det var også tydelig at kultur i liten grad var påtenkt inn i plan- og bærekraftsarbeid fra andre sektorer.

    Julie Forchhammer holdt så et innlegg om klima, kultur eller begge deler, der hun tok særlig for seg grønnvasking av kulturarrangementer og pekte på at man også burde stille spørsmålstegn ved finansiering og bakenforliggende motiver. Sesjonen ble avrundet med en samtale om hvordan man kunne gjøre større arrangementer bærekraftige. Her møttes festivalsjefen i Ravnedalen Live med festivalsjef i Paragraf 122 og artist Marte Wulff med samtaleleder Nina Hodneland fra Norske kulturhus. Samtalen kretset om flere forhold, men særlig rundt behovet for at økonomisk støtte vris mot bærekraftige løsninger, om muligheten man har til å sette store temaer opp på agendaen, men også at store festivaler i stadig større grad er kjøpt opp av utenlandske interesser som kan ha mer fokus på inntjening enn på bærekraftsspørsmålet.

    Etter en bærekraftig lunsj der praten gikk livlig om det vi hadde hørt og opplevd var det tid for to parallellsesjoner. Den ene parallellsesjonen tok for seg ny forskning og prosjektcaser innen kultur. I denne ble klimastrategien for Lillestrøm kommune bakgrunn for presentasjonene. Vi fikk en innblikk i kultur- og kulturminneområde Blaker Skanse med KunstSkansen, hvor både bygningsvern, vedlikehold av bygningsmassen gjøres i tråd med å ivareta kulturminnene. Kristiansand kommune redegjorde for interessante prosjekter med klima og bærekraftfokus og avsluttet med en fantastisk sang om å ta vare på klima vårt med barn fra kulturskolen i Kristiansand. Avslutningsvis ble vi tatt med inn i to spennende forskningsprosjekter som begge tok utgangspunktet i klimautfordringer, samarbeid og biblioteket som arena.

    Upscale er et forskningsprosjekt som ble avsluttet i 2023/2024 - prosjektet tar for seg hvordan folkebiblioteker kan benyttes som knutepunkt for en oppskalering av delingsløsninger som bidrar til overgangen til et lavutslippssamfunn.

    S4U står for samskaping gjennom simulering, scenarier, samtaler og spill for og med ungdom, hvor målet er å styrke unges medvirkning og innflytelse i klimaarbeidet i kommunene.

    Det hele ble avsluttet med en speedssamtale mellom forskningsmiljø, kommune og sentrale myndigheter hvor kultur og klima sto på agenda og en refleksjon hvordan vi sammen kan være med å bidra til et bærekraftig samfunn.

    Den andre parallellsesjonen tok for seg ulike kulturcaser man kunne lære noe av. Den startet friskt med Helene fra Uge 17 i Danmark. Uge 17 er et nasjonal prosjekt utsprunget fra bibliotekene. Hver uke 17 arrangeres Borgernes verdensmåluke over hele landet med et vell av små og store arrangementer. Fra 2025 er det tenkt at det samme skal skje i Norge og flere andre land.

    Så kom Fride fra klimafestivalen Varmere Våtere Villere. Der har de klart å skape en redaktørstyrtfestival som favner fra akademia til barnehager i Bergen. Alle inviteres til å være med i samtalen- også oljebransjen. Forfatter og skuespiller Ida Frisch som fortalte om sitt eget klimaengasjement og at det kunne være veldig utfordrende til tider som freelancer å holde på prinsipper når man også må skaffe inntekt.

    Sesjonen ble avrundet med en felles panelsamtale der man snakket om hvorvidt kulturarrangementer kunne bruke bærekraft som en styrke framfor en heftelse. Det kom fram gode eksempler som hvordan Århusbibliotekene har kuttet ut engangskopper og ber alle besøkende på arrangementer om å ta med egen kaffekopp til og fra- Kultur med kopp, og hvordan Varmere Våtere Villere har gjort togreisen fra Oslo til en integrert og populær del av festivalen. Det var også samtaler om at man trenger andre mål på vellykkethet enn antall besøkende og at man trenger mye som skjer nært- og at det krever tid å utvikle gode lokale tiltak.

    Dagen avsluttet med en fellessesjon for å få noen pekere til veien videre. Og her fikk man rista liv i både den ene og den andre. Først Virvle og Kulturrom som presenterte rapporter som viste at kultur har mye gjenstående jobb å gjøre for å ha en faktisk bærekraftig tilnærming. De fleste kulturlokaler er allerede bygget og det gjelder å se på gjenbruk, ombruk og reparasjon av det som allerede finnes.

    Fagleder Einar Flaa fra Lillestrøm kommune etterlot alle innbyggere i Lillestrøm med kulerunde øyne etter å ha forklart at Lillestrøm er landets tredje mest klimautsatte kommune, og må gjøre drastiske tiltak både i forhold til flom og overvann.

    Dagsprogrammet ble avrundet med tegneserieskaper Josef Yohannes som har skapt sin egen superhelt og tar opp temaer som betyr noe for han- og for barn. Temaene spenner vidt fra rasisme til klimaspørsmål- og er et reelt eksempel på at kultur kan være en viktig faktor for å skape bevissthet og skape engasjement om viktige temaer.

    Kultur | Klima
    Nanna Løkka, Nina C. Kulås, Julie Forchhammer
    Nina C. Kulås | Kulturdirektoratet
    Nanna Løkka | Telemarksforsking
    Julie Forchhammer | Klimakultur
    Jan Kjærstad og Elisabeth Kjensli Johansen
    Josef Yohannes
    Einar Flaa | Lillestrøm kommune
    Henning Mongstad | Lillestrøm kommune
    Karen Sofie Sørensen og Kirsti Svenning
    Ragnhild Malfang, Helene Bruhn Schvartzman, Fride Sunde Lavik, Ida Frisch
    Ida Frisch
    Fride Sunde Lavik | Varmere Våtere Villere
    Penelope Lea og Dag O. Hessen

    Konferanse kveldsprogram

    Selv om seminardelen av dagen var avsluttet var det mye mer igjen!

    Det var mulig å delta på en guidet omvisning på Nitja og så en samtale med unge kunstnere om deres vei inn i kunsten. For mange av dem var nettopp ønsket om å kunne uttrykke seg om det de følte var viktig motivasjon for å begynne å skape kunst. Svært interessant å høre hvordan de fant inspirasjon og fant ulike utrykk for å formidle det videre.

    I den andre skalaen av erfaring var forfatter Jan Kjærstad.  Han møtte bokbader Elisabeth Kjensli Johansen i en samtale om hans forfatterskap og i særdeleshet Valgdager. Valgdager er en fortelling gjennom flere stortingsvalg der vi følger livshistorien til en privatinvestor fra Grorud og vennskapene hans, men også en fortelling om hvordan Norge har endret seg fra et nøysomt samfunn til et rikt på oljepenger. Hva har vi mistet på veien dit?

    Hele kvelden ble avrundet med vakre toner fra artist og forfatter Marte Wulff. Hun har etablert seg som en av de mest profilerte klimafokuserte artistene vi har i Norge, og er aktuell i år med sin romandebut Dyr i byen. Sammen med fiolinist Tale Vang Ellefsen sang og fortalte hun om sine tanker rundt klima og bærekraft vart og inderlig.

    Dagen som helhet fylte både hodet og hjertet med kunnskap, engasjement og en tro på at det er mulig å gjøre noe- og gode ideer og tanker om hvor man kan starte. Ikke minst med seg selv. For det er enklere å peke mot andre enn å se hva man selv må endre på. Og det er kanskje der vi alle må starte.

    Takk for besøket | Lillestrøm kulturkonferanse 2024 tilbys av

    Andre tilbud

    Tenker du å fri i jula?

    Bilde: Dame i brudekjole med ring i hånda

    Vil du gifte deg på Valentinsdagen? Da må du begynne å planlegge allerede nå! Vi i Lillestrømbibliotekene tilbyr, sammen med Rådhuset og ordfører Kjartan Berland, en unik mulighet for borgerlig vielse i Lillestrøm bibliotek fredag 14. februar!

    Pepperkakebyen 2024

    Bilde: Bilde av pepperkakebyen

    I år kan du igjen se en vakker og kreativ pepperkakeby i Lillestrøm bibliotek!

    Åpningstider i julen

    Bilde: Julekuler

    Lillestrømbibliotekene ønsker alle velkommen i juletiden. Lån deg en god bok og stress ned!

    Endelig er den nye biblioteksappen her!

    Bilde: Biblioteksappen "Axiell Libraries App"

    Få oversikt over lånene dine, søk etter bøker og rediger bibliotekprofilen din i "Axiell Libraries App".

    Høstfest i Kulturkvartalene i november

    Bilde: Logo Høstfest

    Velkommen til høstfest i kulturkvartalene 13. – 16. november. Høstfest i kulturkvartalene er et samarbeid mellom aktørene i kulturkvartalene der vi i fellesskap skaper en rekke arrangementer for barn, unge, voksne og eldre.

    Skedsmokorset er gjenåpnet!

    Bilde: Snorklipping på åpning av Skedsmokorset

    Etter å ha vært stengt siden 1. juni kunne vi endelig åpne dørene igjen til et flott og nytt bibliotek.

    Morgenåpent på Lillestrøm bibliotek

    Bilde: Barn i biblioteket

    Gladnyhet til morgenfuglene! Fra og med mandag 30. september utvider vi åpningstidene om morgenen på Lillestrøm bibliotek.

    Litt av en fest!

    Bilde: Litt av en fest-festival 21.-28. september

    Bibliotekene på Nedre Romerike inviterer inn til en skikkelig festival fra 21. september til 28. september! Dra på kryss og tvers, fra Nittedal i nord-vest til Rømskog i sør-øst.

    Kultur & Klima | Lillestrøm kulturkonferanse

    14. november ønsker vi velkommen til Kultur & Klima | Lillestrøm kulturkonferanse, med tittelen “Kan kulturen redde klimaet? - eller kan klima ødelegge kulturen?”

    Sommeråpningstider i Lillestrømbibliotekene

    Bilde: Lesende badenymfer utenfor biblioteket

    Sand mellom tærne, myggstikk på leggen og is i hånda! Vi har sommeråpningstider fra 24. juni til 18. august.

    Sommerles | Årets kuleste lesekampanje!

    Lillestrømbibliotekene inviterer alle barn i 1. til 7. klasse til å bli med på Norges kuleste lesekampanje som varer fra 1. juni til 31. august. Det er helt gratis å bli med og det blir masse kule premier!

    Kjell Westö til Lillestrøm bibliotek!

    Bilde: Kjell Westö. Foto Marcia Rosengård

    Vi ønsker, i samarbeid med Foreningen Norden Sørum og Norsk-Finsk forening,  Kjell Westö velkommen til Lillestrøm bibliotek!

    Endring i åpningstider | Lillestrøm bibliotek

    Bilde: Lillestrøm bibliotek

    Det blir endring i åpningstidene i mai og juni på Lillestrøm bibliotek.

    Lyden av 17. mai

    Bilde: To bibliotekarer foran skulpturen "Lyden av Lillestrøm"

    Lyden av dunkende trommer, tutende trompeter og florlett klarinett! Hva hadde vel nasjonaldagen vår vært uten korpsmusikk? Her er tre bokanbefalinger som hyller korpsmusikk og 17. mai!

    Åpningstider i mai

    Bilde: Pavlova med norske flagg

    Et haikudikt om åpningstidene i mai: Det er grønt ute Kalenderen er helt rød Mai er fridager

    Neste gang må vi leie Åråsen!?

    600 personer var det plass til inne i teatersalen på Lillestrøm kultursenter. Etter pågangen å bedømme burde vi hatt plass til noen hundre til. Sånn går det når Odin Helgheim og Victor Sotberg kommer på besøk til Lillestrømbibliotekene - attpåtil med en splitter ny bok i Edelmotserien!

    Studieverksted

    Er du student eller elev på videregående skole og jobber med en oppgave? Lurer du på hva som skal til for å skrive en god fagtekst?

    Strømmen bibliotek skal fornyes!

    Bilde: Strømmen bibliotek

    Lillestrøm bibliotek ble åpnet august 2022 og et nytt bibliotek i Skedsmo senter åpner høsten 2024. Nå står Strømmen for tur!

    Lillestrøm bibliotek nominert til bibliotekprisen!

    2. april ble det kunngjort at Lillestrømbibliotekene, Lillestrøm er nominert til Norsk Bibliotekforening avd. Vikens bibliotekpris.

    Årets aprilspøk | Få din egen Biblio-baby! En helt ny type frøbank!

    Bilde: Bibliotekar

    Lillestrømbibliotekene har gleden av å presentere et nytt prosjekt som tar sikte på å øke fødselstall og sørge for stabil tilvekst av lånere. Gjennom midler fra EU er vi et av flere pilotbibliotek som er plukket ut til å ha vår egen sædbank i biblioteket, basert på bidrag fra egne lånere.

    Lillestrøm bibliotek utvider åpningstidene!

    Fra og med 2. april utvider vi åpningstidene på Lillestrøm bibliotek.

    Boktips | Rumpemysterier

    Bilde: Bibliotekar med to bildebøker

    Påske, tiden for marsipan, krim og selvsagt rumper!

    Åpningstider i påsken

    Bilde: Påskeegg i gresset

    Vi ønsker alle en riktig god påske med en god krimbok i den ene hånda og en deilig marsipanbit i den andre!

    Vi feirer kvinnen i hele mars

    Bilde: Bibliotekar foran bokutstilling

    8. mars er den Internasjonale kvinnedagen og Lillestrøm bibliotek har valgt å markere norsk kvinnehistorie gjennom en rekke arrangement i hele mars.

    Hils på Lillestrømbibliotekene | Taran

    Bilde: Kunnskapsformidler Taran

    Hils på Lillestrømbibliotekene! Taran er det nyeste tilskuddet til Lillestrømbibliotekene. Endelig har vi fått vår egen kunnskapsformidler. Hun skal jobbe med alt fra grunnleggende digitale ferdigheter, studieteknikk til informasjonssøk og kildekritikk.

    Hva lånte dere mest i 2023?

    Bilde: De to mest lånte bøkene i 2023

    Enda et leseår er omme og det er like spennende hvert år å se hva som topper utlånslisten på Lillestrømbibliotekene.

    Bli med på Fredskafé og få både middag og aktuell input!

    Foto:  © Jo Straube / Nobel Prize Outreach

    Våren 2024 Lillestrøm bibliotek en ny arrangementsrekke kalt "Fredskafé", hvor vi tre ganger i halvåret setter fokus på et nytt land, krig eller konflikt.

    Nyhet på Lillestrøm bibliotek - BibloBaby!

    Det er aldri for tidlig å begynne å lese for babyen din! Er du hjemme i barselpermisjon, kan BibloBaby være noe for deg.

    Lesesalongen – en lesesirkel med fokus på faglitteratur

    Bilde: Bibliotekar foran bokhylle

    Lillestrøm bibliotek tilbyr nå en lesesirkel der vi leser faglitteratur, ikke skjønnlitteratur.

    Hold deg oppdatert på nyheter fra hele verden!

    Bilde: Pressreader på nettbrett

    Med PressReader kan du lese aviser og blader fra mer enn 100 land på nettbrett, mobil og fra din egen datamaskin.

    Trenger vi egentlig flere hytter? Lillestrømbibliotekene inviterer til debatt

    Norske hytter står ubrukt mer enn 300 dager av året, men likevel bygges det stadig nye hytter. Hvordan bør hyttepolitikken være i fremtiden? Hvordan skal vi bedre utnytte hyttene våre? Og trenger vi i det hele tatt flere?